Látogató számláló

1
3
8
9
7
0
7
CIKKEK

Szellőzéstechnika

2020.11.19 14:40

Szellőzéstechnika

Szellőzéstechnika

Egy ház vagy szoba szellőztetése több előnnyel is jár. Ezek leginkább egészségügyi tényezők: megelőzheti az allergiás és asztmás megbetegedéseket, kitisztítja a beltéri levegőből a kórokozókat, valamint kicseréli a széndioxiddal telített, „fáradt” levegőt friss levegővel. Emellett mentális épségünkre és teljesítőképességünkre is pozitív hatással van. A friss és hűs levegő pedig az év minden szakaszában és évszakában kellemes és jó érzést nyújt bárkinek, aki a helyiségben / épületben tartózkodik. A szellőztetés azonban egyes helyiségekben, a konyhában, fürdőszobában vagy ipari helyiségekben elengedhetetlen, többek között a kellemetlen szagok, ipari környezetben pedig a káros és sokszor halálos gázok eltávolítására.

A szellőztetés a legtöbb háztartásban az ablakokon keresztül történik. Ez legtöbbször megteszi és elegendő, de nem minden esetben elérhető opció. Amint azt már az előbb említettük, a legtöbb ipari helységben, gyárakban, laborokban, műhelyekben kötelező a szellőztetés, ezeken a helyeken viszont ritkán lehetséges egy ablak kinyitása. Ezért szerelnek be az ehhez hasonló helyiségekbe szellőztető rendszereket.

A háztartásiszellőzéstechnikai rendszerek különböző formákat ölthetnek magukra. Lehetnek egyszerű szellőzőnyílások, melyek egyszerűen a kinti, friss levegőt beengedik egy nyíláson keresztül. Ezeket legtöbbször a fürdőszobákon, konyhákon látjuk, de előfordulhatnak más helyeken is. Léteznek ventillátorok, amik egy ehhez hasonló nyíláson keresztül segítik a friss levegő áramlását befeléés / vagy a fáradt levegő áramlását kifelé. Ezeket lényegében bárhová, bármilyen felületre, falra, tetőre lehet tenni, azonban mechanikai mivoltuk miatt karban kell tartani őket. Ezek a ventillátorok jöhetnek fűtőventillátor formájában is, mely egy fűtőszállal a beterelt levegő hőmérsékletét is felmelegítheti a téli napokon. Ezek után ott vannak az pára- és szagelszívók. Ezek a berendezések – ahogy az a nevükből kiderül – a párától és a kellemetlen szagoktól szabadítják meg a konyhát vagy a fürdőszobát, nagyobb méretekben pedig laborokban és egyéb kellemetlen és ártalmas szagokat kibocsátó anyagokkal foglalkozó helyeken találhatjuk meg őket. Szót kell ejteni még a huzatfokozókról is. Ezeket a szélenergiával működő szerkezeteket manapság már minden társasház tetején látni lehet. Lényegében egy kissé bonyolultabb, de sokkal hatékonyabb szellőzőnyílás, mely a gravitáció és a szélenergia segítségével növeli a kiáramló levegő sebességét és mennyiségét, ezáltal a szellőző huzatát is. Végül, de nem utolsó sorban beszélnünk kell a hővisszanyerős szellőzőrendszerekről is. Funkciója szerint egy olyan szellőzőrendszerről beszélünk, mely amellett, hogy kijutatja az elhasználódott levegőt a szobából, megakadályozza, hogy a szoba hőmérséklete megváltozzon – felmelegedjen a nyári vagy lehűljön a téli hónapokban. Ezek a rendszerek manapság egyre jobban elterjedtek, ezzel még az épület / helyiség energiaigényét is csökkentve.

Minden szellőzőrendszert érdemes tisztán és karban tartani. Egy szellőző eltömődése súlyos következményekkel járhat az adott rendszer épségére és élettartamára, nem is beszélve a különböző egészségügyi károkról is. A karbantartás legtöbb esetben egyszerű, gyakran még magunk is megcsinálhatjuk, mindezt persze kellő szakértelem és eszközök birtokában. Azonban a nagyobb, elektronikus rendszereket érdemes rábízni szakemberre, hiszen a ventillátorok, elszívók esetében a nem hozzáértő ember a rendszerre és önmagára is veszélyt jelenthet.

Összességében a modern szellőzéstechnika alkalmazása és a megfelelő szellőztetés elengedhetetlen dolog, melyhez manapság több, hatásosabbnál hatásosabb berendezés és rendszer tud nekünk segítséget nyújtani.